Oliwki

Oliwki dostępne w naszej ofercie pochodzą z najlepszych upraw krajów śródziemnomorskich, przede wszystkim z Grecji, Włoch oraz Hiszpanii. To też sprawia, że właśnie w daniach tych kuchni są niezbędnym składnikiem. Dobrze komponują się z dodatkami na pizzy, z makaronami, serami oraz z innymi warzywami w sałatkach. Zaopatrujemy restauracje w makaronami drylowane, z pestkami, krojone, w całości, a nawet nadziewane. Wszystkie dostępne są w słoikach lub puszkach o różnych pojemnościach.

 

Różnice między oliwkami czarnymi a zielonymi

Czarne i zielone oliwki nie są odmiennym gatunkiem. Ich kolor jest uzależniony od stopnia dojrzałości. Zielone najwcześniej zrywa się z drzew. Cechują się także wyrazistym, nieco „ostrzejszym” smakiem w porównaniu do czarnych. Ich zbiór następuje dopiero pół roku później i są one finalnym stadium dojrzałości oliwek. Tym samym są łagodniejsze, jeśli chodzi o smak i bardziej miękkie. Częściej stanowią dodatek do sałatek czy też farszy, a rzadziej są przekąską, jak ma to miejsce w przypadku oliwek zielonych.