Sery pleśniowe, kozie i typu feta

W naszej ofercie znajdziesz duży wybór serów pleśniowych, kozich i typu feta. Pierwsze z wymienionych powstają z mleka oraz podpuszczki, a dzięki procesowi dojrzewania w środku lub na wierzchu produktu pojawia się porost białej bądź niebieskiej – czasem zielonkawej – pleśni. Do ich produkcji wykorzystuje się grzyby należące do grupy penicylin, czyli naturalnych antybiotyków. Zapewniamy wybór różnych gatunków serów pleśniowych, między innymi:

  • brie,
  • camembert,
  • gorgonzola,
  • lazur.

Podobnie jak ser typu feta będą idealne do stworzenia przystawek, desek serów, dobrze komponują się w sałatkach z owocami. Nadają się także do przygotowania różnorodnych farszy serowych i nie tylko. Z pewnością nie może ich zabraknąć w zaopatrzeniu twojego lokali, jeśli serwujesz dania kuchni francuskiej.

Zastosowanie sera koziego w gastronomii

Ser kozi jest zdecydowanie rzadziej spożywany dziś ser typu feta na co dzień. Jeśli jednak decydujesz się na otwarcie własnego lokalu gastronomicznego lub chcesz urozmaicić swoje menu, to ten produkt sprawdzi się idealnie. Ser z mleka koziego dobrze smakuje serwowany na słodko i na słono. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, zup, sałatek, jak i farszu do pierogów, placków, tortilli, pizzy, tart czy zapiekanek. Twarożki z mleka koziego, które również mamy w naszej ofercie, stanowią natomiast dobrą bazę do wszelkiego rodzaju sosów czy dressingów.